Skydda din automower mot åska!

Skydda din automower mot åska!

Det som gör robotgräsklipparna extra känsliga för åska är att till laddstationen är en stor slinga ansluten och i denna kan det skapas en stor ström om åskan slår ner i närheten. Då slår den sönder elektroniken i laddstationen och även robotgräsklippare får stora skador om den stod på laddning.

Efter vintern.

När våren kommer är det dags att ta fram roboten och kontrollera att allt fungerar som det ska. Koppla in laddstationen så fort tjälen gått ur marken för att kontrollera att kablarna i marken är hela. Ni ska ha ett fast grönt sken i laddstationen. Om det blinkar blått eller grön så är det något fel. Troligen är kabeln av men det kan också vara kretskortet i laddstationen som gått sönder. (Se våra tips om kabelbrott mm)
Om ni har "Automower Connect" så har den modulen förhoppningsvis avaktiverats under vintern för att batterierna inte ska laddas ur. För att aktivera AMC - Gå in i robotens meny - välj "Tillbehör" - "Automower Connect" - slå din kod - Se till att rutan för "Använd automower connect" är ibockad. Backa ur menyn och vänta några minuter så att roboten hittar GPS signal.
Sen ska appen fungera.

Rengör din automower

Spola inte din automower med vattenslangen! Risken finns att du sprutar på olämpliga ställen så att vatten tränger in i maskinen vilket är förödande för elektronik och kontaktdon.
Borsta undersidan av roboten med torr diskborste. Det är lättast om du håller i robotens "handtag" baktill och håller roboten så att nosen står ner mot marken.
Ovansidan rengöres med torr trasa.
Om du har tillgång till tryckluft så är det ett bara att blåsa på.
Om man vill rengöra mer noggrant så kan man lätta på karossen (skalet) Man kommer då åt att ta bort gräsrester som samlats mellan chassi och kaross.
Googla "Ta bort skalet på en automower XX modell" så hittar du instruktioner (och Youtube videor) som visar hur man gör med just din modell.

Klipphöjd

Vilken klipphöjd man ska köra med bestämmer man såklart själv men våra 20 års erfarenhet av robotklippning gör att vår rekommendation är:

Hur ofta ska man byta knivbladen?

https://hqvcdn3.azureedge.net/qs_mh=680&mw=680&ver=20210331T155225&hcsh=A40FB9138ECC56AE01BBFE01F0B63E65/_$$_/media/aprimo/husqvarna/robotic%20mower%20accessories/photos/studio/fd-81xxxx/fd-815660.pngDet går inte att säga hur ofta man ska byta knivbladen på robotklippare. Det beror på hur miljön är för klipparen. Om det är en fin gräsmatta utan rötter, stenar, leksaker mm som knivarna slipper gå på så håller sig bladen vassa länge. Kanske flera månader!

Före vinterförvaringen

Om man sköter sina batterier så håller de längre! Före vinterförvaringen finns det några saker att tänka på om man inte gör det enkelt för sig och lämnar in roboten till oss för service och vinterförvaring.

Timer - Hur mycket ska roboten klippa?

Man bör ändra timer inställningarna efter hur mycket gräset växer.

Ofta behöver roboten klippa 8-12 timmar per dygn under tiden maj - juni.

Efter midsommar brukar grästillväxten lugna ner sig och då är det bra om man minskar ner på både klipptid per dag och kanske också antal dagar per vecka.

Det räcker ofta bra med klippning två dagar per vecka när det är varma och torra somrar.

Om det blir en regnperiod så ökar man på till fler klipp-timmar per vecka.

Westcom AB | Bergslagsvägen 26, 737 32 Fagersta | Tel: 0223 - 140 30 | Fax: 0223 - 48 13 28 | Epost: info@westcom.se